2011. április 30., szombat

Házi virsli

Virsli húsból- talán ez volna a megfelelőbb cím! Igaz, mi csak felügyeltünk, hiszen a B. dolgozói olyan serényen ügyeskedtek, hogy nem volt hely ott másnak! A virsli előállítása költségesnek bizonyult, hiszen a húson kívül nem sok minden került bele. Íme a recept:

Recept:
Disznó comb/lapocka: 27kg
Disznó szalonna: 11kg
Növendék hús: 8kg
Víz, jég formájában: 8kg
Júh bél: kb 250m
Nitrites pác- só: 0,84Kg (előtte egy nappal a darabokra vágott húst és szalonnát besóztuk és hagytuk állni a pácban másnap hajnalig.)
Supremias "parizer extra combi" fűszerkeverék: 0,52kg (többnyire természetes fűszerek keveréke, na meg egy kevés ízfokozó is... - remélem legközelebb ez már kimarad.)
Fokhagyma granulátum: 0,11kg
Piros paprika (Astra180-as): 0,025.
Így 56kg pépet kaptunk! Ezt töltötték a B. dolgozói a bélbe! Innen a füstre került (30perc), ezt követte a szárítás és a főzés! A kész termék súlya 47,76kg lett (14,71% veszteség keletkezett)!

A darált hús a cutter-be került, néhány kavarás után megállítottuk a cutter- t és hozzáadtuk a fűszereket és a jégnek a felét!

Kis idő elteltével a jég másik fele következett - nagyon fontos a hús hűtése!


Néhány perc elteltével virsli színű ( csak szerintem virsli színű) pépet kaptunk!

Érdekessége a dolognak, hogy cutterezés (péppé vágja/kavarja a recept elemeit) közben 3-an is (dolgozók) megkérdezték: színezéket nem teszünk hozzá? Persze a válasz az volt, hogy nem. Jött is a következő kérdés: rendben, de akkor milyen színe lesz? Ez a kérdés talán már választ sem várt, azonban ez tükrözi sokak hozáállását - ha nincs szerintük jó színe, akkor nem is lehet jó!


El is készítettünk egy számítást: beleszámoltuk a 2kg ajándékot a hely használatáért, 22 lejbe került a virsli kilogramonként. Ha ugyanezt a boltból megvettük volna 32lej/kg-ba került volna AFA- val együtt! Ezen az áron megvennénk? És azonnal feltevődik még egy kérdés - s akkor mi mit is veszünk meg?

Hú, de nagyon vártuk, hogy végre megkostólhassuk :) Nagyon finom lett- vitte is a pálmát :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése